Söndagskrönikan: "Vad ska du bli när du blir stor?"

 
"Vad ska du göra i höst?"
 
"Vad ska du bli?"
 
"Hur tänker du göra med framtiden?"
 
"Blir det jobb eller studier nu?"
 
"Vad ska du bli när du blir stor?"
 
Inte ett ord till. Inte ett enda. Våga inte ens yttra dig någon av dessa frågor, eller ens någon liknande. För då vill spy rätt ut. Helst på dig. Men jag är inte så oförskämd, så jag kommer inte att göra det. Men inombords kommer jag vilja det. Jag är helt enklet trött på dessa framtidsrelaterade frågor. Jag har fått nog av dem. Jag har hört dem sedan den dag jag föddes. I alla fall näst intill. Och nu känner jag att det räcker.
 
Som liten var svaret enkelt. Jag skulle bli frisör, delfinskötare eller/och popartist. Då var saken glasklar. Kanske var den just så klar, för att jag inte behövde bestämma mig just då. Jag hade inte någon egentlig press, jag fick göra vad jag ville, för allt var ändå mest bara fantasi. För när man var liten sa man så mycket, och då behövde det man sa inte bli verklighet. Men så växte man helt plötsligt upp, och den där frågon som en gång känts så oskyldig, blev laddad med ångest och oro. För då var det ingen lek längre, nej, då skulle man  veta svaret. Då, på en gång. Inte ens skulle man ha hunnit sluta skolan förrän man skulle veta precis vad man tänkt bli när man blev stor. 
 
Den dag då alla fick reda på om de tagit sig in på de program de sökt, fick jag panik. Jag ville gråta, och sedan gråta ännu mer, för jag hade inte sökt in på något. Först och främst för att jag trodde att jag inte kunde (detta visade sig ju nu vara fel). Men allra främst för att jag inte visste vad jag ville gå. Inte tänkte jag - och inte heller tänker jag - bara kasta mig in i något utan att det känns helt rätt. Det är ju lika fånigt som att bli ihop med någon bara för att man inte vill vara singel - oavsett hur mycket eller lite man gillar eller hur säker eller osäker man känner sig på personen i fråga. 
 
Människor jag kände skulle bli ingengörer, läkare, lärare - ja, allt mellan himmel och jord. Men mig skulle det då inte bli mycket av. Där satt jag helt plötsligt utan den minsta framtid. Och det kändes som om alla skulle fortsätta läsa, utom jag. Och skulle de inte läsa, ja, då hade de fått tag på ett jobb. Nog för att jag har ett jobb, men där hoppar jag framöver bara in när det behövs, vilket inte känns som en direkt framtid. 
 
Mitt i den där paniken bestämde jag mig. Jag hade så länge velat betala in avgiften till STS, så att jag kunde börja ansökningen som au pair, men jag hade varit livrädd - för tänk om detta inte var det jag ville bli när jag blev stor. Men så gjorde jag det bara. Jag betalade avgiften i ren panik. Och efteråt kändes det bra. Men ändå. Detta var inget folk gjorde. Alla jag kände skulle jobba eller studera, för det var det man gjorde när man blev stor.  Men inte jag. Det kändes som om jag bara försökte fly framtiden. Och visst, kanske gör jag det, men vad spelar det för roll? Det känns rätt för mig, även om det inte är en hel framtid. Det är i alla fall början på framtiden. 
 
Mitt uppe i min panik sa mamma: "Bara för att du inte gör som alla andra, betyder det inte att du gör fel. Att välja en annan väg, kanske är rätt för dig". Har jag inte klok mamma?! Det är ju sant! Jag kan än i dag inte svara på vad jag ska bli när jag blir stor, och det kanske jag aldrig kommer att kunna göra. För jag kommer ändra mig på vägen, var så säker. Jag vill trots allt varken bli frisör eller delfinsköatre längre. Men jag vill bara säga så här: skit i den där paniken, följ bara ditt hjärta. För i slutänden så kommer du ändå ha hamna i framtiden. Och tro mig, det kommer att gå bra. En dag kanske du till och med har svaret på den där jobbiga och ångrstladdade frågan som får magen att vilja vända sig ut och in.
 
Jag förstår varför människor frågar: "Vad ska du bli när du blir stor?", det är för att vi helt enkelt är nyfikna av oss. Kanske vill vi veta hur andra tänker kring framtiden, då vi själva känner oss förvirrade. Men ibland är frågan bara så jobbig att få. För man vet inte svaret. Jag vet kanske vad jag ska göra snart... men vad det ska bli av mig... det vet jag inte. Det återstår att se. Och något med det är ändå ganska förtjusande, för framtiden ligger där borta likt en buffé. Vi kan väl avsluta det hela med: vi får se vad jag blir när jag blir stor. Spännande, va? Jag vet inte nu, men när jag vet, lovar jag att berätta. Och tro mig, jag kommer inte komma på det fortare för att ni frågar, tyvärr. Men ibland önskar jag att det vore så. Men så är det inte. Tyvärr. Men någon dag hoppas jag att jag vet svaret. Och förresten, vad ska du bli när du blir stor?
 

I'm ready

 
Jag har fått en ny favorit som spelas om och om igen.
 

Tapaskväll

 
Efter att ha passat barn igår kväll (alltså, det var verkligen skitkul! Lägtar redan efter den dag jag får egna), åkte jag hem för att avnjuta tapas med familjen. Vi satt vid köksbordet i flera timmar och skrattade över gamla minnen. Vi kom in på vår Gambia-resa, och herregud vilken galen resa det var..! Allt från insektsinvation till sjukhusbesök. 
 
Jag har just klivit ur duschen och tänkte nu röja undan kläder i rummet. Jag förvånas över hur duktig jag är på att stöka till! Senare i afton vankas det nog utgång. Men inget är helt hundra, så vi får se hur det bli! Hoppas ni får en fin lördag!
 

A cup of coffee is always a good idea, and if it's a big cup, it's even better

 
Att få lägga sig i ett varmt bubbelbad med massa levande ljus runt om sig igår när man kom hem, var ljuvligt. Jag var så trött och kände verkligen att jag behövde det. Så jag låg där ett bra tag och läste tidningar. Efter det trodde jag att jag skulle somna gott, men ack så fel jag hade. Jag låg och vred mig i sängen tills fyra på morgonen innan jag somnade. Så idag har jag snoozat från åtta till ett haha. Jag slumrade till, kollade mobilen, sov lite mer, läste, sov... 
 
Nu är jag i alla fall uppe - nyduschad och redo för denna fredag! Vid femtiden ska jag iväg och passa barn. Sedan ikväll väntas tapas med familjen! Det är så jäkla gott! Jag har varit i Spanien många gånger, men ALDRIG ätit tapas där. Jag bara måste göra det nästa gång jag besöker det landet. Ahh, vill till Barcelona nu bara för det..! 
 

I love mornings, I just wish I was a morning person

 
Jag börjar fundera på om jag kommit in i den där konstiga Magaluf-sömnen igen... Jag var hängig igår, idag sov jag ifrån alarmet och när jag väl vaknade (vid halv tolv?!) var jag helt förvirrad. Och när jag lägger mig och försöker sova, hamnar jag i någon slags dvala mellan sömn och vakenhet. Det är så himla läskigt! 
 
Efter alla timmars sömn känner jag mig i alla fall någorlunda vanlig igen. Mitt obligatoriska morgonkaffe gjorde också susen! Det är nog dags för en kopp till... Jag har just duschat och ska göra mig redo för att åka mot Torsby. Ikväll ska jag även på spinning, vilket ska bli jättekul! Det var hur länge som helst sedan sist! Haha jag lär väl svimma, då jag är så ovan. Får känna av hur det känns och inte köra för hårt mot slutet! Jag behöver oftast längre nedtrappning än vad som är meningen, för annars blir jag jätteyr och det svartnar för ögonen. 
 

27/8-14

Jag har känt mig så seg, trött och konstig idag. Jag sov mina åtta timmar, men ädnå har jag varit hänging hela dagen. Gårdagens effiktivitet kanske inte tog på krafetrna förrän idag. Jag sitter nu framför teven och väntar på att PH ska börja. Jag är så fast! Och på söndag börjar Big Brother!! Jag är i exstas! >I morgon har jag en hel del på schemat. Jag ska bland annat passa barn! 
 
Bjuder er på några osedda bilder från Magaluf här nedanför. Hur sugen blir man inte på att resa när man ser dem?  
 
 

 
 

26e Augusti 2014

Vilken effkitiv dag det blev idag! Jag ville nästan dö när klockan ringde i morse, men jag tog mig faktiskt upp strax efter nio. Jag åt frukost framför teven innan jag påbörjade min fixar-dag. Jag städade hela badrummet, var till mormor på mat, plockade lite mer här hemma, lagade middag åt familjen, började rensa hallen - och nu sitter jag i sängen och försöker rätta och förbättra en text jag börjat skriva på. På tal om texter förresten... jag tänkte börja med något nytt här på bloggen! En ny kategori har tillkommit, och den heter "Söndagskrönikan". Från och med nu tänker jag publicera en krönika varje söndag. Jag älskar att skiva, så då kan jag lika väl visa upp det jag skriver för allmänheten! Jag kommer ta upp allt mellan himmel och jord. Om det är något speciellt ni vill läsa om, är det bara att skicka iväg en kommentar!
 
Några knäpp från gårdagen ↓
 
 

The last song

En av de bästa filmer jag vet, är "The last song". Jag har sett det så himla många gånger, och jag tror aldrig att jag tröttnar. Den har verkligen allt. Jag har även läst boken, som även den är bra. Men eftersom jag såg filmen först, så förstördes nog boken lite. Filmen och boken skiljer sig åt, och det har jag svårt för. Men filmen alltså - man skrattar, gråter, blir glad, lycklig... det är en emotinell berg- och dalbana. Ikväll tänkte jag se den, för det var ett tag sedan nu. Om ni inte sett den, se den. Nu på en gång!
  

Höstklackar

 
Jag vet inte hur det är med er, men till hösten måste jag ha ett par boots-klackisar. De funkar liksom till vad som helst! I år hittade jag dessa måste-ha-skor inne på H&M. Svarta i mockaimitation med lagom hög klack. Perfekt! Jag kommer använda dem till både klänningar och byxor. 
 

Dagen i bilder

 
Min vecka kunde inte börja bättre! Den naturkurs som jag skulle göra nu i höst, då jag missat den i bytet från naturlinjen till samhällslinjen, är klar. Jag har inte gjort ett endaste dugg i den kursen, men ändå är den färdig. Mitt år på naturlinjen visade sig räcka för att den skulle bli godkänd - men den blev mer än så! Högsta betyg fick jag till och med! Och det utan att ens har rört naturboken haha. Jag är så glad och lycklig! Nu är det inget som fattas för att åka till USA. Ingenting! Intervjun är bokad och snart börjar matchingsprocessen inför at hitta en familj. Hur spännande är inte det?! 
 

Studentfesten

 
Har ägnat dagen åt att umgås med famljen och kolla på teve - vilket inte sker så ofta. Catfish hade säsongspremiär, och Parlamentet likaså. Och avslutningsvis fick det bli Geordie Shore. Jag och mina syster är helt fast i det programmet! Och Jersey Shore's alla säsonger har vi sett hur många gånger som helst. 
 
Egentligen hade jag tänkt försöka hålla mig vaken och se på VMA som live-sänds i natt, men nu vet jag inte om jag orkar det, jag är så trött...  Men i väntan tills VMA drog jag en film. Det fick bli "Studentfesten". En helt okej film! Tänk er en blandning mellan "Baksmällan", "Superbad" och "Project X". Men som sagt, VMA får vänta tills imorn. Reprisen lär ju visas i flera dagar! God natt, vi hörs till morgonen!
 

24e Augusti 2014

 
Jag hade missat att trycka på "publicera" igår, så därför kanske ni la märke till att gårdagens inlägg dök upp idag? Nåväl, som vanligt avnjuts frukosten i sängen. Denna dag fick det bli en smoothie gjord på avokado, hallon, grönt äpple och vatten, och till den fick det bli en äggmacka. Regnet bokstavligt talat öser ner i dag. Jag tycker faktiskt att det är ganska mysigt. En jättebra anledning till att se på film hela dagen!
 

23/8-14

 
Trots mina lediga dagar, har jag sett till att komma upp innan tio varje dag, för att inte sova bort hela dagen. Men igår vaknade jag inte förrän halv tolv, då jag glömt ställa alarmet. Dagen fick då starta i sängen med brunch framför "Djävulen bär Prada". Hur bra är inte den filmen egentligen?! Jag gillar både Anne Hathaway och Meryl Streep som skådespelare. Efter det tränade jag och firade ett år med körkort. Vi bakade på kvällen en god jordnöts- och marshmallowskladdkaka som fick bli vårat fredagsmys. Här hittar ni receptet.
 
Nu ska jag packa ihop mina saker och bege mig till jobbet. 10-21.30 arbetar jag. Så skönt att få komma tillbaks till jobbet igen, om så bara för en dag! 
 

Shake it off

 
Nämen, titta! Taylor Swift har kommit med en ny låt. En riktig popdänga vid namn "Shake it off". Den 27e oktober i år släpper hon sitt första pop-album. Någon mer än jag som är pepp på det?!
 

PH

 
Steg upp riktigt tidigt i morse - klockan sex!! Jag hade en del att ordna, så jag var tvungen att gå upp, hur kämpigt det än var. Hälsade på min gamla svenskalärare, då jag hade några frågor om framtiden (hon är även yrkesvägledare). Det kändes så konstigt att vara tillbaks i skolan, men ändå trevligt på något sätt. När jag kom hem tittade jag på gårdagens avsnitt av Paradise Hotel som jag råkade missa. Tänk att de visar både PH och Big Brother i år! Det är ju nästan tur att jag inte pluggar i höst, så att jag kan titta på bägge programmen. 
 

All about that bass

 
Åh, så bra denna låt är! När jag åkte hem från Torsby så spelades den på radion och man kan ju inte bli annat än glad! Har ni något härligt låttips som kan pigga upp denna regniga torsdag? Jag gillar det mesta, så kom med alla era tips! :)
 

Nytt

 
Om ni var inne på bloggen igår, så kanske ni märkte att det hände lite grejer... Det var nämligen dags för något nytt! Större bilder och några andra förändringar. Den nya designen känns jättebra! Dock skulle jag vilja få en större header, så att det tar upp lika stor yta som resten. Men jag vet inte hur man gör, är det något som gör det? 
 

Alla dessa papper

 
Jag har sprungit hem till mormor flera gånger denna vecka för att skirva ut papper, då vår egen skrivare mer eller mindre är död. Det är så många papper som ska fixas innan jag ska iväg på intervju i Karlstad! Man ska ha intyg av olika slag, papper från belastningsregistret (därför jag har ett brev till Polisstyrelsen) och kopior på pass, slutbetyg och körkort. Men snart är allt klart och jag kan åka på intervju! Kan ni fatta det?! Snart, snart, snart kan jag lämna Sverige för ett år. Och ikväll fick jag mitt läkarintyg. Doktorn kryssade i mitt hälsotillstånd som "Excellent", så det var ju toppen! 
 

Pink leopard

 
Så här har jag sett ut idag! Svart kjol, strumpbyxor och min nya rosa leopardtröja!
 
Ännu en ledig dag har passerat. Jag har fixat med lite papper, sett på Catfish (bästa programmet!!) och haft Julia över på kaffe - vilket var mycket trevligt! Det är ganska skönt att ha flera vänner som drar runt hemma om dagarna denna höst, så att man har några att umgås med när det blir alldeles för tråkigt. Man känner sig nästan som en hemmafru när man går hemma hela dagarna haha. 
 
Nu ska jag jag bege mig mot Torsby. Jag ska fixa mitt läkarintyg inför au pair-resan! 
 

These shoes are made for walking

 
Titta vilka skönheter till skor! Jag och min syster gick in i en skoaffär och sa: vi ska bara titta. Jo, det gick ju jättebra med att bara titta... Ut ur affären kom vi med dessa. Åh, de är så coola. Jag har inte alls gillat platåskor förut, men dessa tyckte jag faktiskt om. Jag och Linnea kan ha samma storlek, så vi sa att vi delar på dessa. Det lär väl bli bråk om vem som ska få dem den dag jag flyttar haha! Nej då, då kan hon få dem. 

19/8-14

 
Nya favoritfrukosten: mörkt bröd med philidelphiaost, skinka, avokado och citronpeppar.
 
Det kändes verkligen jättekonstigt att inte åka till skolan i går. I tre år har man liksom hängt där vid skåpen, klagat över hur kallt det varit och umgåtts med sina vänner. Det slog mig att man såg sina vänner oftare än sin familj när man gick i skolan. Skolan var ju nästan som en egen liten familj! Och nu saknar jag den. Proven och läxorna klarar jag mig utan, men det härliga umgänget saknar jag. 
 
I går jobbade jag heldag, och nu är jag ledig fram till lördag! VAD SKA JAG GÖRA UNDER DE DAGARNA?! I torsdags när jag hade slappis dag så var det skönt. I söndags när jag hade slappisdag så var det långtråkigt. I dag har jag mest bara gått runt hemma och funderat på vad jag ska hitta på. Jag måste verkligen försöka få mig mer jobb i höst, annars kommer jag gå under! Men - som tur är - har jag en kurs att läsa in. Första naturkursen ska vara klar innan november, är det tänkt (missade ju den på gund av att jag bytte klass i tvåan). Sedan är jag redo för USA. 
 

Bling bling

 
Titta vilka två skönheter jag fann hängandes inne på Glitter! Jag blev helt kär i bägge halsbanden, så istället för att köpa ett av dem, fick bägge följa med hem. De kommer kunna piffa upp vilken outfit som helst! Köpte även två stickade tröjor igår som kommer funka finfint ihop med dem!

17/8-14

Direkt efter jobbet igår åkte hela familjen ner till Karlstad för att spenderna dagen där. Vi började med shopping inne på IKEA, därefter vandrade vi runt bland butikerna inne i Bergvik. Det börjar minst sagt synas att hösten är på väg inne i klädaffärerna. Jag älskar höstkläder och höstskor, så jag fick allt med mig lite saker hem!
 
Vid fyra åkte vi hem till min morbror, där firade vi hans fru som fyller 40 år idag. En trevlig tillställning med god mat! Vi stannade i fem timmar, sedan fick vi ta och åka hem, för vi hade ju en bit i resväg. Väl hemma tittade vi på ett serieavsnitt, sedan slumrade vi sött i våra sängar.
 
Eftersom jag inte hade med kameran igår och fotade något, visar jag er några fler bilder från vår Gränna-Ullared-resa här nedanför ↓
 
 

Juni - Juli - Augusti

Hur snabbt har inte denna sommar susat förbi egentligen? Poff, och så var den borta. Jag har kanske haft världens bästa sommar (okej, sommaren mot nian är svårslagen). Så mycket kul har hänt! I mitten av juni var studentveckan i full gång med bal och student. Studenten var nog det bästa av allt, sån himla lycka att få springa ut! Dagen efter studenten åkte vi raka vägen till Stockholm för tre underbara dagar i huvudstaden. Shopping, stros på stan och en fantastisk konsert. Vi fick både se 5 Seconds Of Summer och One Direction.
 
Efter Stockholm var vi hemma en dag. Sedan lyfte vi mott Mallorca - en vecka i Magaluf väntades. En vecka som vi sett fram emot så mycket. Och ja, kul hade vi. Många, många skratt blev det och en massa sol. Jag var trött i en evighet efter två helt underbara veckor, men det var det värt! Resten av juni jobbade jag mycket, samt betade av några fikor med vänner.
 
Och så kom juli och världens värmebölja! Vi fick besök från USA, jag hann med flera fikor med vänner, såg på fotbolls-VM och jag lyckades även ta tag i min ansökan om att åka som au pair. Familjen och jag tog också husvagnen och for till Mora på semester där vi var med om en läskig incident. När vi kom hem väntades sommarens höjdpunkt: cykelfesten i Pusta. Herregud så kul det var! I stort sett alla var samlade och vi hade en sådan bra kväll ♥ I slutet av juli månad var vi iväg på Fryksdalsdansen. Det var tyvärr lite av en besvikelse, men jag hade ändå kul. 
 
Augusti började med en tripp till Gränna och Ullared. Tre toppendagar! Fyndade massor inne i varuhuset. Och efter någon vecka tog vi husvagnen till Torsbys camping där förfest med några vänner väntade innan vi festade loss till Pistonheads. Det var en grym utgång! Och efter det färgade och klippte jag håret och hade lite av en hej då-kväll med vännerna. Det värsta med att sommren näst intill är över, är att många av vännerna flyttar. Men det är väl det som sker när man växer upp, antar jag. Men gud vad jag älskar dem allihop! Kommer sakna dem så otroligt mycket.
 
Så tack underbara sommar, du har varit fantastisk! Nästa sommar är jag antagligen i USA, men förhoppningsvis ska väl en sommar kunna rocka lika mycket där som här! 
 
 

Jobbnatt

 
Fina Gränna med sina Polkagrisar ↑
 
Jag springer runt och försöker packa, samt laga mat till en matlåda. Jag börjar jobbet nu vid två och ska göra natten. Så fort jag slutat kommer familjen och plockar upp mig, för då väntas en heldag i Karlstad. Höstkläder, skor och inredning ska handlas! Därefter ska vi iväg på middag innan det blir hemfärd. 

15/8-14

 
Mitt nattduksbord varje morgon... levande ljus och tidningar! Härlig start.
 
God morgon! Vi fullföljde verkligen den ultimata mysdagen som vi (nåväl, jag) hade igår. Vi avslutade med serier, te och tidningar i soffan innan vi kröp ner i våra sängar för att sova. Halv sju i morse vaknade jag av alla flugor som satte sig på mig. HERREGUD JAG STÅR INTE UT LÄNGRE! Det är ärligt talat fluginvasion i år! Visst, varje sommar kommer det flugor, då vi bor ute på landet, inte långt från en bondgård - men i år, i år är det outhärdligt. På en enda soffdyna kan det liksom sitta 30 flugor. Nej, jag skojar ej. Snälla hösten, jag älskar sommaren, men kan du ta och komma nu?
 

Information om att åka som au pair!

 
Jag har fått en hel del frågor angående min au pair-resa, därför tänkte jag försöka berätta så mycket jag kan om hur allt går till!
 
Val av organisation
 
Jag har valt att åka med en organisation som heter STS (←klicka för att komma till sidan). Det finns flera andra organisationer som erbjuder resor där man får jobba som au pair, till exempel Culture Care, vilket är EF:s (som erbjuder språkresor) svar på au pair-organisation. Jag känner mig otroligt nöjd med STS än så länge. Deras bemötande är mycket trevligt! Och alla frågor jag haft, har de svarat på. Jag har mejlat dem flera gånger, och alltid har de svarat väldigt snabbt.
 
Intresseanmälan
 
Det första man ska göra för att bli au pair, är att fylla i en intresseanmälan. Den gick på 395 kronor för mig (detta varierar beroende på organisation). Efter det får man ett mail där det står att dman har kommit igång med att nå sitt mål: jobba som au pair i ett år.
 
Innan man söker som au pair, finns det vissa krav som måste uppfyllas:
 
* Man måste vara rökfri
* Ha körkort
* Vara vid god hlsa
* Ha ett anmärkningsfritt polisregister
* Vara mellan 18-26 år
* Ha 200 timmars barnerfarenhet (man får ej vara släkt med barnen, och det är meriterande att ha erfarenhet av barn under två år)
* Ha avgångsbetg från gymnasiet
* Ha goda kunskaper i engelska
* Kunna vara borta ett helt år
 
Vart vill du åka?
 
STS:s au pair-resor erbjuder en att jobba 12 månader i fyra olika länder:
 
* USA
* Nya Zeeland
* Frankrike
* England
 
Jag har valt att åka till USA.Utöver de 12 månader man jobbar, får man 30 dagar (som påbörjas när du avsluat ditt jobb som au pair) till att till exempel resa runt i USA. Denna resa får man dock bekosta själv.
 
Efter intresseanmälan
 
Efter att man gjort en intresseanmälan, ska man betala ytterligare en avgift på 990 kronor. Denna avgift gör så att man kan komma igång med intervju och sökandet efter den rätta familjen. Man kan även lägga till ett avbeställningsskydd på 395 kronor. När den/dessa avgifter är betalda, kallas man på intervju. Denna intervju är på engelska håller på i cirka 2 timmar. Man får själv välja i vilken stad som det passar bäst att göra intervjun i. Jag har valt Karlstad.
 
Under intervjun kommer man få massa information, samt tid till att fråga saker. Den som intervjuar en, har tidigare arbetat som au pair eller har andra erfarenheter av att jobba/bo utomlands. Utöver information och frågor, ska man ha med sig vissa saker till intervjun. Man ska visa pass, körkort, läkarintyg (kostar 600-1000 kronor), att man har ett anmärkningsfritt polisregister (192 kronor), sina gymnasiebetyg, referenser till att man arbetat sammanlagt 200 timmar med barn på två olika ställen, och en referens från till exempel en granne som kan säga att man skulle passa som au pair. 
 
Efter intervjun - Val av familj
 
Efter intervjun ska man göra i ordning sitt "au pair room". Det är där man fyller i all fakta om sig själv på engelska. Det är via sitt "au pair room" som familjerna hittar en. Där kan familjerna läsa om dig, se bilder på dig och den film du gjort. Du skall marknadsföra dig själv på bästa sätt, så att familjer lockas till att välja just dig. 
 
Du kommer få reda på alla familjer som är intresserade av dig, och sedan vänta med att välja tills du känner att d hittat rätt familj. STS säger att det är viktigare att välja den familj som känns rätt, och inte den stad som känns rätt.
 
Innan du åker - Avgifter - Försäkringar
 
När man matchats med en familj, ska man betala in en programavgift på 4995 kronor. Andra utgifter så som internationellt körkort (250 kronor) och amerikanst visum (1120 kronor) skall också betalas. 
 
Utöver den basförsäkring som programavgiften erbjuder, kan man lägga till en plusförsäkrning som är heltäckande inklusive sport/fritid utan självrisk. Grundförsäkringen har nämligen ett maxbelopp när det gäller ersättning vid sjuk- och olycksfall, därför rekommenderas plusförsäkringen, eftersom att bli sjuk i USA annars kan bli en mycket dyr historia. 
 
Vad som ingår när du åker som au pair
 
Det kostar en del att bli au pair, cirka 7000 kronor om man bortser från plusförsäkringen. Men det ingår ändå en hel del del i de där 7000 kronorna! 
 
Detta ingår:
* Mat och husrum.
* Betald tur- och returresa till USA.
* En förberedelsekurs i New York/New Jersey där även hotellvistelse ingår. Under denna kurs,som är i tre dagar, får man lära sig många bra saker inför sitt år som au pair. Man får även träffa andra au pairer och upptäcka New York. Kanske hittar man även andra au pairer som ska till samma stad, och på så vis får nya vänner.
* Bas sjuk- och olycksfallsförsäkring.
* $195.75 i ersättning varje vecka, det är ens fickpengar.
* 2 veckors betald semester per 12 månader.
* 1 1/2 dagar ldigt per vecka.
* Lagligt au pair-visum
* Kontaktperson i USA och på STS
* Personlig intervju på engelska och information
* Välkomsmaterial
* $500 i studiematerial
* En extra månad att resa runt i USA
* Arrangerande träffar med andra au pairer.
* Och framförallt: många minnen och massa livserfarenhet!!
 
Jag ser otroligt mycket fram emot att åka som au pair till USA, jag kan knappt vänta! Jag hoppas att detta var till hjälp ifall du undrat över något. Om du har fler frågor, är det bara att komma med ett kommentar! 
 

Slappisdag

 
Vaddå världens skönaste och slappaste dag?!? Sov ända till klockan tio och har sedan dess legat i sängen hela dagen! Har betat mig igenom hela sista säsongen av "The killing" (jahapp, vad ska jag nu göra med mitt liv) och bläddrat i diverse tidningar. 
 
Igår stressade jag runt från morgon till kväll. Handlade, var till frissan, lagade mat hos mormor (vårt kylskåp har gått sönder..) och inväntade sedan mina vänner. Och vår hemmafest blev mer en otroligt mysig och trevlig kväll, än en fest. Men det gör mig ingenting, för jag har alltid roligt med dessa fina människor. Det var lite av en hej då-kväll, för många av dem flyttar till andra städer. Men så insåg vi att flera av dem inte flyttar förrän nästa vecka, så vi hinner kanske ses nån mer gång. Och alla kommer ju hem till mârten!! Och för er som ej vet vad mârten är, så betyder det marknad, och det är det största som händer i vår by på året haha. 
 
Förresten, kika in senare om ni vill ha lite information angående att åka som au pair!
 

13e Augusti 2014

 
 
God morgon! Här är jag uppe tidigt för att hinna med allt som ska hinnas med idag. Ska börja med att åka till Torsby för att handla. Jag ska bjuda några fina människor på middag senare och ikväll väntas hemmafest! Åh så skoj, det var länge sedan! Efter handlandet har jag en tid hos frissan. Vi ska ljusa upp topparna mer och få mitt mörka överhår att matcha de ljusare partierna bättre. Älskar redan mitt hår, så tänk så nöjd jag kommer vara när vi även förbättrat det!
 

The killing

 
Åhh vad skönt med sovmorgon! I dag börjar jag inte jobba förrän 16.00, så det var riktigt lyxigt att äta frukost i sängen framför nya, fjärde och sista säsongen av "The killing"... tillsammans med Chiquita (vår katt). Så grym serie! Vanligtvis jobbar jag 08.00-21.00, så detta pass kommer rusa fram! Nu ska jag fixa kaffe och se ett avsnitt till. Vilken bra dag detta är alltså! Och imorn är jag ledig i två dar ♥
 

Ögonskuggspalett

 
Tänkte visa er min nya ögonskuggspalett som jag fick hem för ett tag sen. Helt perfekt när det kommer till att göra en sotning! Och pigmenten är otroligt bra, med tanke på att den inte kostade skjortan. Jag måste verkligen tipsa om sidan jag beställde den från: www.kosmetikan.se. Deras ögonprimer är helt fantstisk! Den tar alla slags ögonskuggpr till nya höjder! Har aldrig provat en bättre. HÄR hittar ni primern, och HÄR hittar ni paletten. 
 

New hair

 
Efter att jag tagit ur löshåret, kände jag att jag behövde en förändring. Jag kan inte ha samma frisyr eller färg för länge, för då tröttnar jag. Jag har nästan prövat allt vid det här laget. Jag har varit blond, vinröd, svarthårig, kortklippt, haft löshår, gjort slingor... ja, ni fattar. Denna gång fick det bli en ombre! Jag är så nöjd! Dock ska jag fixa till det sista på onsdag. Vi ska ljusa upp topparna lite mer och få det mörkaste håret att smälta in bättre med det ljusare. 
 

10/8-14

Fler bilder från vår roliga utgång i fredag! 
 
Sitter här med en kopp te och läser lite bloggar och nyhetsflöden. Jag slutar alldeles strax jobbet och ska då hem och fixa Måste både städa och försöka planera ihop en middag! Vi tänkte ha en sista hemmafest innan alla drar iväg till olika ställen, och då tänkte jag bjuda på mat. Flera av mina vänner flyttar i veckan, då de ska börja läsa. Riktigt tråkigt, kommer att sakna dem! Sommaren var alldeles för kort, kändes det som. Men som tur är, är det knappast sista gången jag ser mina fina friendos!
 

Festkväll med vänner

 
Vid sex igår kväll drog familjen och jag ner till husvagnen som vi hade ståendes  på Torsby camping. Efter ett tag började några vänner droppa in i vagnen. Vi spelade frågespel, drack vin och hade det jättetrevligt. Sedan drog vi iväg och lyssnade på livemusik, mötte upp andra vänner och babblade hela kvällen. Hade det så roligt! Och idag sitter jag för mig själv och skrattar för att jag tänker tillbaka på kvällen. Haha. När jag vaknade upp i morse trodde jag att jag var riktigt bakis, för jag mådde så illa. Men det visade sig vara en redig magkatarr. Har fått ta flera tabletter för att stå ut. Hoppas det släpper snart! 
 
Nu väntas jobb! Slutar 10.00 imorn och då har jag lite att stå i! 
 

8e Augusti 2014

 
 
Några bilder från dagens goda laxmiddag!
 
En ledig dag väntade i dag. Tog sovmorgon, åt frukost med syrran och Lovisa framför teven och hade en lugn start på dagen. Sedan har allt bara rullat på. Herregud, klockan är ju redan fem!?! Vi har även fixat middag i form av laxbiffar. Recept hittar ni HÄR! Nu ska familjen dra till Torsbys camping där övernattning och utgång väntar. Trevligt!

7/8-14


Mobilbilder från Ullared!
 
Jag trodde att jag skulle gå på fyra dagars ledighet, men nu hinner jag knappt sluta förrän jag ska tillbaks till jobbet. Nåväl, lönen blir ju desto roligare i september! Jag slutar nu vid åtta. Ska hem och fixa lite och slutligen ordna ihop en brunch åt mig och syster innan vi ska iväg på frisörbesök vid elva. Jag ska både färgas och klippas - dags för något nytt..! Vid halv tre börjar jag åter igen, men imorn är jag ledig!
 

Skrivflyt


Jag har jobbat dagen lång. Jag arbetar även natten. Just nu är det mycket lugnt här och jag sitter i soffan med en kopp te. Jag funderar starkt på att lägga mig att läsa, eller skriva. Sedan jag började ta mig an kriminalromaner har idéer börjat snurra. Sånt härligt skrivflyt! Haha det låter som om jag skulle vara värsta författaren, men det är ju en stor dröm jag har. Målet är till att börja med att skriva klart en hel bok. Än så länge har jag bara massvis med påbörjade historier, men när jag är mitt uppe i ett skrivande, kommer jag ofta på en ny idé och måste försöka få ner den. Ganska jobbigt, för då tappar man tråden i det man skrivit i andra berättelser. Men ju mer man över, desto bättre blir man, så dåligt är det inte. Nu är det två böcker (jag vet precis vad som ska ske, allt är färdigt i mitt huvud, det skall bara skrivas) som jag vill satsa på, så får jag se vart det leder. Det är svårt att veta om det man skriver är bra, då man är mitt uppe i allt och ej kan granska sig själv ur någon annans ögon.


Cv på engelska

 
Två bilder från Gränna. Det var verkligen polkagrisar överallt! 
 
Jag har suttit och försökt få ihop ett cv på engelska nu på kvällskvisten. Om bara några veckor väntar intervjun angående au pair-resan. Är så förväntansfull! Jag har verkligen vridit och vänt på allt och funderat. Jag tror nog att jag ska försöka åka redan i november, om jag hittar en familj som känns rätt. Jag har ju inget att vänta på! Jag skulle lika gärna kunna åka nu på en gång om det inte vore för den sista kursen som måste göras i gymnasiet. Men efter den så! 
 

En ledig eftermiddag, precis som den ska va

 
Jag slutade jobbet vid fyra förut, och vet ni vad? Jag har inga direkta planer på vad jag ska göra ikväll. Nästan lite för underbart. Jag har dock laddat upp med ljus, kaffe och en bok... och en blomma. Ska börja läsa andra boken i serien om Emma Sköld. Spännande! Sen tror jag att jag ska ta ett ryck i rummet med. Det är ganska så stökigt där nu..! Vill möblera om lite känner jag!

Home again


Äventyrs-minigolfen i Ullared är riktigt skoj! 

Igår kväll kom vi hem efter vår lilla semester nere i södra Sverige. Vi hann allt med ännu en sväng inne på Gekås innan vi började fara hemåt. Några kronor fattigare, men några prylar rikare! Jag fann mig faktiskt en hatt! Jag har letat efter en hatt jättelänge, men den visade sig alltså gömma sig bland hyllorna i Ullared. 

Idag jobbar jag dagen lång, så vi får höras senare! Förhoppningsvis slipper vi oväder idag. Jag vet inte hur det var i resten av Sverige, men i Torsby öste regnet ner och blixtarna slog och dundrade igår kväll. Till och med våra katter blev rädda. 


Shopping i Ullared


"Klart att vi måste bo 2 nätter på Ullareds camping, vi kommer ju handla heeela lördagen", jo men visst va. Efter två timmar inne i varuhuset tyckte vi att det räckte. Fann en hel del, men kände att jag inte ville shoppa allt för mycket. Jag hittade även en vän hemma från Torsby i affären - världen är allt liten! Nu har vi hamnat ihusvagnen och jag ligger och läser Sofie Sarenbrants tredje roman. De två första var till besvikelse, men denna är bra! Köpte hennes fjärde bok idag, och ska beställa hem "Visning pågår", hennes senaste bok. Den tror jag är riktigt spännande!

Vi ska strax fixa lite käk här och sedan ska vi spela en runda minigolf!


I Ullared


Det var så himla vackert ute igår när vi åkte förbi Vättern. Underbara svenska sommarkvällar!!

Vi har nu landat i Ullared. Det var flera år sedan sist. Grillen har tänts och vi har käkat ribs till middag - namnam. Nu ligger vi utslagna i sängarna utan några direkta planer. Ullareds campings minigolf är grym (släng er i väggen alla andra minigolf-banor!), så kanske kör vi en omgång. Eller så strosar vi runt, läser en bok eller spelar kort. Husvagnslivet är på topp!


Hej från Gränna


Internetet på campingen vi hamnade på igår var riktigt dåligt, så därför fick bloggen vila tills idag! 

Vi anlände ganska sent till Gränna igår. Resans signaturlåt är "99 problems" med Jay Z. Varför? Jo, för vi har stött på många problem under vår resa. Vi har åkt fel, kört på en jättesöt rådjursunge som var tvungen avlivas, samt hamnat på en läskig camping med dålig toalett.... Men Gränna var i alla fall supermysigt! Jättefin ort att promenera runt i. Vi köpte polkagrisar och strosade på gatorna. Nu har vi packat ihop för att dra mot nästa destination: Ullared!



RSS 2.0