Information om att åka som au pair!

 
Jag har fått en hel del frågor angående min au pair-resa, därför tänkte jag försöka berätta så mycket jag kan om hur allt går till!
 
Val av organisation
 
Jag har valt att åka med en organisation som heter STS (←klicka för att komma till sidan). Det finns flera andra organisationer som erbjuder resor där man får jobba som au pair, till exempel Culture Care, vilket är EF:s (som erbjuder språkresor) svar på au pair-organisation. Jag känner mig otroligt nöjd med STS än så länge. Deras bemötande är mycket trevligt! Och alla frågor jag haft, har de svarat på. Jag har mejlat dem flera gånger, och alltid har de svarat väldigt snabbt.
 
Intresseanmälan
 
Det första man ska göra för att bli au pair, är att fylla i en intresseanmälan. Den gick på 395 kronor för mig (detta varierar beroende på organisation). Efter det får man ett mail där det står att dman har kommit igång med att nå sitt mål: jobba som au pair i ett år.
 
Innan man söker som au pair, finns det vissa krav som måste uppfyllas:
 
* Man måste vara rökfri
* Ha körkort
* Vara vid god hlsa
* Ha ett anmärkningsfritt polisregister
* Vara mellan 18-26 år
* Ha 200 timmars barnerfarenhet (man får ej vara släkt med barnen, och det är meriterande att ha erfarenhet av barn under två år)
* Ha avgångsbetg från gymnasiet
* Ha goda kunskaper i engelska
* Kunna vara borta ett helt år
 
Vart vill du åka?
 
STS:s au pair-resor erbjuder en att jobba 12 månader i fyra olika länder:
 
* USA
* Nya Zeeland
* Frankrike
* England
 
Jag har valt att åka till USA.Utöver de 12 månader man jobbar, får man 30 dagar (som påbörjas när du avsluat ditt jobb som au pair) till att till exempel resa runt i USA. Denna resa får man dock bekosta själv.
 
Efter intresseanmälan
 
Efter att man gjort en intresseanmälan, ska man betala ytterligare en avgift på 990 kronor. Denna avgift gör så att man kan komma igång med intervju och sökandet efter den rätta familjen. Man kan även lägga till ett avbeställningsskydd på 395 kronor. När den/dessa avgifter är betalda, kallas man på intervju. Denna intervju är på engelska håller på i cirka 2 timmar. Man får själv välja i vilken stad som det passar bäst att göra intervjun i. Jag har valt Karlstad.
 
Under intervjun kommer man få massa information, samt tid till att fråga saker. Den som intervjuar en, har tidigare arbetat som au pair eller har andra erfarenheter av att jobba/bo utomlands. Utöver information och frågor, ska man ha med sig vissa saker till intervjun. Man ska visa pass, körkort, läkarintyg (kostar 600-1000 kronor), att man har ett anmärkningsfritt polisregister (192 kronor), sina gymnasiebetyg, referenser till att man arbetat sammanlagt 200 timmar med barn på två olika ställen, och en referens från till exempel en granne som kan säga att man skulle passa som au pair. 
 
Efter intervjun - Val av familj
 
Efter intervjun ska man göra i ordning sitt "au pair room". Det är där man fyller i all fakta om sig själv på engelska. Det är via sitt "au pair room" som familjerna hittar en. Där kan familjerna läsa om dig, se bilder på dig och den film du gjort. Du skall marknadsföra dig själv på bästa sätt, så att familjer lockas till att välja just dig. 
 
Du kommer få reda på alla familjer som är intresserade av dig, och sedan vänta med att välja tills du känner att d hittat rätt familj. STS säger att det är viktigare att välja den familj som känns rätt, och inte den stad som känns rätt.
 
Innan du åker - Avgifter - Försäkringar
 
När man matchats med en familj, ska man betala in en programavgift på 4995 kronor. Andra utgifter så som internationellt körkort (250 kronor) och amerikanst visum (1120 kronor) skall också betalas. 
 
Utöver den basförsäkring som programavgiften erbjuder, kan man lägga till en plusförsäkrning som är heltäckande inklusive sport/fritid utan självrisk. Grundförsäkringen har nämligen ett maxbelopp när det gäller ersättning vid sjuk- och olycksfall, därför rekommenderas plusförsäkringen, eftersom att bli sjuk i USA annars kan bli en mycket dyr historia. 
 
Vad som ingår när du åker som au pair
 
Det kostar en del att bli au pair, cirka 7000 kronor om man bortser från plusförsäkringen. Men det ingår ändå en hel del del i de där 7000 kronorna! 
 
Detta ingår:
* Mat och husrum.
* Betald tur- och returresa till USA.
* En förberedelsekurs i New York/New Jersey där även hotellvistelse ingår. Under denna kurs,som är i tre dagar, får man lära sig många bra saker inför sitt år som au pair. Man får även träffa andra au pairer och upptäcka New York. Kanske hittar man även andra au pairer som ska till samma stad, och på så vis får nya vänner.
* Bas sjuk- och olycksfallsförsäkring.
* $195.75 i ersättning varje vecka, det är ens fickpengar.
* 2 veckors betald semester per 12 månader.
* 1 1/2 dagar ldigt per vecka.
* Lagligt au pair-visum
* Kontaktperson i USA och på STS
* Personlig intervju på engelska och information
* Välkomsmaterial
* $500 i studiematerial
* En extra månad att resa runt i USA
* Arrangerande träffar med andra au pairer.
* Och framförallt: många minnen och massa livserfarenhet!!
 
Jag ser otroligt mycket fram emot att åka som au pair till USA, jag kan knappt vänta! Jag hoppas att detta var till hjälp ifall du undrat över något. Om du har fler frågor, är det bara att komma med ett kommentar! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0