Söndagskrönikan: "Vänskap är inget man får, det är något man skapar."

 
Man måste vara två för att kunna gunga gungbräda, eller hur? Detsamma gäller när det kommer till vänskap. Vänskap är inget man får, det är något man skapar. Det handlar om att ge och ta lika mycket, ställa upp för varandra. En vän är någon man kan vara sig själv med till 100 % och det känns som det mest naturliga i världen. Det är fascinerande hur man kan klicka med någon. Man har kanske inte alls samma intressen, eller ens likanar varandra på ett endaste sätt, men man delar en sak: man gillar varandra, man gillar att umgås och spendera tid tillsammans.
 
Som vän måste man stötta, finnas där när det såväl är bra, såväl som när det är dåligt. Man ska vara en klippa i stormen, solen i mörkret. Men det är inte bara en av två som ska vara det, det gäller från bådas håll. Om det bara är en som ger, kommer denne antagligen tröttna till sist. Man måste uppskatta sina vänner, göra saker för dem, antingen via ord eller handlingar. De gånger då tuffa perioder uppstår, och då ens vän faller, måste man hjälpa hen upp på fötter igen. När hen går igenom ett helvete är det okej att hen bara tar och tar, tills hen åter är stark nog för att kunna ge. Hur jobbigt det än må vara, är det ens plikt som vän att finnas där och ta emot sin vän, innan hen faller alldels för hårt och går sönder på alla tänkbara sätt. Men man kan inte vara den vän som i år och dagar står och ger, till sist måste man faktiskt förvänta sig att sin vän också börjar ge, annars är det inte längre en vänskap, då är det bara vänskap från ena hållet, och den andre som kallar sig för vän, är rent utsagt en idiot. Vänskap är när båda ger sitt allt, inte när en tar det lugnt, och den andre slits i stycken.
 
Det gäller att kämpa för att hålla en vänskap vid liv. Man kan inte tro att den för all framtid kommer att finnas, bara för att den en gång har gjort det. Man kan tänka sig att vänsap är som en människa - den måste matas för att hållas vid liv. Man kan inte bli bästa vänner, sedan skita i det hela, och därefter tro att man fortfarande är det. Man måste precis som i en kärleksrelation, se till att gnistan fortfarande finns där, så att den inte slocknar och allt dör ut. 
 
Vänskap är något vackert, men även något mycket skört. Man måste vårda den, se till att den mår bra. Vänskap är inget som bara dyker upp helt och hållet. Visst kan en människa komma in i ens liv, men försöker man inte få den att stanna, kommer den att gå, och en vänskap som skulle ha kunnat bli, kommer gå i spillror. Vi måste visa vår kärlek till varandra, vara snälla, men även vara redo att förlåta och faktiskt kunna ta en del skit ibland. Vänskap är inget man får, det är något man skapar - helt och hållet tillsammans, 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0